Flyttet til et enklere liv

Stadig flere velger bort eneboligen til fordel for en lettstelt leilighet. Randi og Vidar Haug angrer ikke et sekund på valget de tok for snart to år siden.

Tall fra Prognosesenteret viser at det de siste årene er det blitt bygget omlag 19.000 leiligheter årlig i Norge, mot 7.000 eneboliger. Tendensen antyder at utviklingen vil fortsette, og det er særlig godt voksne som er på flyttefot. Da ekteparet Randi og Vidar Haug fikk høre at det skulle komme et nytt leilighetskompleks sentralt i Maura i Nannestad, var de ikke i tvil: Den store eneboligen de eide i bygda skulle selges til fordel for noe nytt og mer lettstelt.

Sentralt og lettvint
– Vi var glade i huset vårt, hvor vi har bodd som en familie på fire siden tidlig 1982. Etter at ungene flyttet ut ble det veldig god plass til bare oss to, i tillegg krevde eiendommen vedlikehold. Da vi så at det skulle holdes et møte om det nye prosjektet Bjerketunet, reiste vi. Umiddelbart valgte vi oss den leiligheten vi ville ha, forteller Randi Haug.
Bjerketunet ble solgt av Ø.M. Fjeld Utvikling, og var ferdigstilt i 2018. De tre byggene består av 51 leiligheter og ligger i hjertet av den lille bygda i vekst, få kilometer nordøst for Gardemoen. Kort vei fra inngangspartiene finnes to lokale matvareforretninger, apotek, frisørsalonger og nisjebutikker. Bare noen skritt bortenfor Bjerketunet ligger holdeplassen med tilgang til rutebussen som kan ta deg til resten av verden på kort tid. På vinterstid frister de landlige jordene i området med oppkjørte skiløyper, og i umiddelbar nærhet finnes et nett av turstier som oppmuntrer til rekreasjon i Romeriksåsen.

STORTRIVES: Randi og Vidar Haug valgte bort eneboligen til fordel for en mindre og lettstelt leilighet. – Her har vi alt vi trenger, sier de.

Økende trend
For Randi og Vidar Haug var det beliggenheten og tanken på å flytte til noe helt nytt, mindre og mer lettstelt som dro dem. De er ikke alene: Levekårsundersøkelsen fra Statistisk sentralbyrå viser at andelen som bor i eneboliger har vært fallende de siste årene. I 2003 bodde 60 prosent av alle husholdninger i enebolig. I 2015 hadde andelen falt til 52 prosent. Folk flytter til boligblokk, bygård eller andre store hus med mange boenheter. Det er først og fremst i områdene utenfor Oslo at endringen har skjedd.
Nerja Macic ved Prognosesenteret sier at de har sett flyttetrenden hos godt voksne i en del år allerede.
– De ønsker å flytte fra store eneboliger til mindre leiligheter der de kan slippe å måke snø og klippe plenen. I og med at de eldste aldersgruppene er de som øker mest i antall personer i Norge, og vil fortsette å gjøre det i økende grad fremover, vil vi se mer til denne tendensen i fremtiden, sier Macic.

Attraktivt område
Randi og Vidar Haug er ikke blant de aller eldste, begge er fortsatt i jobb. Likevel mener de det er godt å være kvitt alt vedlikeholdet den store eneboligen krevde.
– Det gir oss rett og slett bedre tid, sier Vidar Haug.
– Og vi kan gå tørrskodd fra leiligheten til bilen som står i garasjen i kjelleren. Vi tar bare heisen ned. Det føles veldig lettvint, legger Randi til.
Megler ved Aktiv Eiendomsmegling på Jessheim, Knut-Magnus Betten, sier at det så langt ikke er satt opp tilsvarende prosjekter som Bjerketunet i Maura, og nevner heis, garasje og vannbåren varme.
– Det er dessuten et attraktivt område. Du har nærheten til Gardermoen, i tillegg er det stille og fredelig. Vi tror at utviklingen fra enebolig til leilighet fortsetter, sier Betten.
Ekteparet Haug har ikke angret på valget de tok.. Heller ikke på at de gjorde en del endringer i leiligheten før de flyttet inn. Den fikk et helt personlig preg ved at Vidar Haug snekret eget kjøkken, fikk veggene malt i lune farger og stuetaket senket – for å nevne noe. Nå nyter de dagene.
– Her har vi alt vi trenger, til og med et ekstra soverom til barnebarna når de kommer på overnatting. Vi stortrives, sier Randi og Vidar Haug.

HØY STANDARD: Randi Haug og ektemannen valgte å gjøre endringer i leiligheten før de flyttet inn. Blant annet har Vidar snekret eget kjøkken som gir boligen et helt personlig preg.

Dropper enebolig til fordel for leilighet

• I 2003 bodde 60 prosent av husholdninger i enebolig. I 2015 hadde andelen falt til 52 prosent. Andelen som bor i boligblokk, bygård eller andre store hus med mange boenheter har gått tilsvarende opp.
• Utviklingen fra enebolig til boligblokker har først og fremst foregått utenfor Oslo, og har økt med nesten åtte prosent fra 2003 til 2017.
• Levekårsundersøkelsen fra 2015 viser at de aller fleste norske boliger har et uteareal tilknyttet tomten. 81 prosent har hage eller tomt, 86 prosent har terrasse eller balkong.
• Boligens utforming og standard kan ha stor påvirkning på livskvaliteten til dem som bor i den.
• I leilighetskompleks rundt om i landet er det store forskjeller mellom by og land hva parkering angår. Det viser SSBs levekårsundersøkelse fra 2015. I alt har 85 prosent av husholdningene et sted å parkere bilen.
• Nesten 77 prosent av alle husholdninger boligen sin selv.
• Kilde: SSB

DEL