Betotec AS var tidlig ute med å skjønne at betongsliping var en nisje å satse på. Nå er det mange som ser verdien av å ha vedlikeholdsfrie og skinnende fine gulv.

I 2000 etablerte Leif Lystad selskapet Betotec AS. Med bakgrunn fra betongbransjen, var Lystad klar på at betongsliping hadde et stort potensial. Skitne, grå betonggulv kunne forvandles til vakre, skinnende og holdbare gulv.
– At jeg startet med dette var egentlig litt tilfeldig, men jeg så et potensial i betongsliping. HTC hadde utviklet nye måter å slipe gulv på. De har utviklet et konsept som heter HTC-Superfloor, med sertifisering av entreprenører som utfører dette. Dette for å sikre kvaliteten på utførelsen og sluttresultatet. I starten var det nybrotsarbeid og det var mye skepsis i bransjen.
Han innrømmer at det til tider var tungt de første årene. For de fleste var metoden med betongsliping som ferdige gulv noe helt nytt.
– Men i dag har det snudd fullstendig. Betongsliping selger seg selv og blir oftere beskrevet som gulvløsning i både næringsbygg og offentlige bygg. Som den største aktøren i Norge på betongsliping med 22 ansatte og stor maskinpark stiller vi sterkt, slår han fast.

Og hvis vi tenker på miljøaspektet, så er det ikke noe som slår slipte betonggulv. Betong består av rene naturmaterialer.

Lystad hevder at gulvene er vedlikeholdsfrie etter at hans medarbeidere har slipt og impregnert.
– I utgangspunktet skal det ikke være nødvendig å komme tilbake for å vedlikeholde gulvene. Men det stiller krav til daglig renhold. Samtidig får jeg høre fra renholdere at et slipt betonggulv gjør renholdet enklere og raskere, sier gründeren, som i 2008 solgte 70 prosent av aksjene til Elite Service Partner AS.
Når kunder vurderer betongslipte gulv, er det først og fremst to gode salgsargumenter Lystad har å slå i bordet med: Økonomi og miljø.
– Fliser og tykke plastbelegg er ikke noe billigere enn betongslipte gulv, og den første investeringen ligger dermed på samme nivå som tradisjonelle metoder. Men den lave vedlikeholdskostnaden og den lange holdbarheten gjør betongsliping til en meget lønnsom investering.
– Og hvis vi tenker på miljøaspektet, så er det ikke noe som slår slipte betonggulv. Betong består av rene naturmaterialer. HTC Superfloor bruker 30 ganger mindre energi enn tradisjonelle gulvsystemer. Renhold med Twister bruker kun vann, ingen kjemikalier, understreker han.
Når vi ber Lystad beskrive metoden, svarer han følgende:
– Det er egentlig ikke noe hokus, pokus. Kun foredling av betongen som ligger der.
foretterBetonggulvet ved HMK Bussreiser på Grorud i Oslo hadde ligget ubehandlet i over 40 år. Etter at Betotec hadde vært på besøk, så gulvene ut som nye.

Han minnes en av de første større oppdragene de hadde i en legemiddelfabrikk. Der slipte de gulvet i deler av fabrikken.
– Da ledelsen skjønte at gulvet var vedlikeholdsfritt og holdt seg like fint, fikk vi etter hvert i oppdrag å ta alle gulvene i fabrikken. Og her snakker vi om gulv hvor det er stor belastning der de bruker truck og traller med harde hjul, forteller han.
Selv om betongsliping med årene også er blitt populært i de private hjem, er dette et marked Betotec ikke prioriterer. De sikter seg inn mot større oppdrag. Det vil si fra 200-300 kvadratmeter og oppover.
– Større jobber for oss er på flere tusen kvadratmeter, sier han.
I tillegg til betonggulv, sliper de også litt marmor og terrasso. Med årene har de hatt en rekke prestisjejobber, og i den sammenhengen kommer ikke Lystad utenom jobben i ærverdige teatersalen på Hotel Continental.
– Der lå det gammel marmor som de vurderte å bytte. Vi slipte opp marmoren igjen, og den ble seende ut som ny da vi var ferdige.
Betotec fikk også jobben med å slipe gulvet i Våler kirke i Hedmark, som har fått flere byggeskikkpriser både i Norge og internasjonalt.
– Noe som er blitt populært, er slipte betonggulv på skoler. Hittil har vi utført oppdrag på 28 skoler, i tillegg til at vi har flere i ordre fremover, forteller Leif Lystad.